Obnovljen Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve



Crnogorska Pravoslavna Crkva obnovila je rad Svetog Sinoda. Ovom velikom i bitnom događaju predhodila su Liturgijska sabranja na kojima je uz Mitropolita Borisa i Episkopa kostantijskog Kirila iz Bugarske sasluživalo Svještenstvo Crnogorske Pravoslavne Crkve. Posebnu duhovnu radost donijele su Hirotonije Episkopa za Italiju Kirijakosa i Vikarnog Episkopa Dukljanskog Ivana, u neđelju 12. novembra i u poneđeljak 13. novembra na Svetim Arhijerejskim Liturgijama. 





Episkop Kirijakos u Italiji ima tri Svještenika i dva monaha, kao i dva manastira kojima upravlja, njegov arhipastirski rad odnosi se na misionarske Pravoslavne parohije u Italiji.

Vikarni Episkop Ivan duhovno će brinuti o mnogobrojnim Ukrajincima koji su utočište od rata našli u Crnoj Gori.

Nakon Svete Arhijerejske liturgije u poneđeljak 13. novembra održana je sjednica Svetog Sinoda, u crkvi Sv Ivana Crnojevića na Cetinju, kojom je obnovljen rad ovog Crkvenog tijela. 

Sveti Sinod sačinjavaju: Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Boris, Episkop Kirijakos, Episkop Ivan i po uzoru na Sveti Sinod iz vremena Knjaževine Crne Gore u sastav Sinoda ušla su tri Protoprezvitera.

Na śednici Svetog Sinoda od dana 13. novembra donijete su sljedeće odluke:

Potvrđuju se Odluke Opštecrnogorskog Zbora :

Da se Blaženjejši Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Gospodin Mihailo aktuelni poglavar CPC usljed svoje starosne dobi i u zadnjim godinama smanjene posvećenosti Arhijerejskoj službi , stavlja-povlači u mirovinu, i time i sa trona Poglavara Crnogorske Pravoslavne Crkve, da zadržava doživotno dostojanstvo Mitropolita, sa titulom Umirovljeni Mitropolit crnogorski.

Da se na upražnjeni tron Arhiepiskopa cetinjskog i Mitropolita Crnogoskog , Poglavara Crnogorske Pravoslavne Crkve , na prijedlog okupljenog svještenstva i vjernog naroda bira Njegovo Preosvještenstvo Episkop ostroško-nikšićki Gospodin Boris Bojović.

Sagledavši cjelokupnu istoriju života Blaženoupokojenoga Arhiepiskopa cetinjskoga i Mitropolita crnogorskoga Gospodina Antonija Abramovića, obnovitelja Crnogorske Pravoslavne Crkve, cijeneći njegovu žrtvu i projavljenje blagodati Gospodnje,

Donosimo sljedeću odluku:

Da se Blaženoupokojeni Mitropolit Antonije pribroji luku Svetih Božijih Ugodnika, odnosno kanonizuje i oglasi kao Sveti Antonije Mitropolit Crnogorski.

Od 3. septembra 2023. godine Gospodnje. 

Donijeta odluka o izradi Ustava Crnogorske Pravoslavne Crkve

Usvojen Pravilnik o radu Svetog Sinoda

Odluka da se u najskorije vrijeme obnovi rad  Mitropolitskog Savjeta

Određeno je kabinetu Mitropolita da obavi razgovore sa Svještenstvom Episkopije kotorsko-primorske, koja se nalazi van okrilja Crnogorske Pravoslavne Crkve od 2. avgusta 2023. godine.

Sveti Sinod odredio je da praznik  Svetog Antonija Mitropolita Crnogorskog  bude 18. novembar, dan njegovog upokojenja.

Za dan molitvenog praznovanja Rokočkih Mučenika određen je datum 25. april.

Primjedbe

  1. Anonimno16 studenoga

    Ogroman napredak.
    DOSTOJAN

    OdgovoriIzbriši
  2. Anonimno03 veljače

    Srećno bilo,sa mitropolitom Borisom CPC..konačno kreće u napredak..dosta je bilo stihijskog djelovanja .Uz poštovanje da je Mitropolitu Mihailu ostsvljena titula u mirovini..

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimno05 ožujka

    Aj, pa s anđelima! Hrabri Mitropolit Boris

    OdgovoriIzbriši
  4. Anonimno11 ožujka

    Ovaj vam je hrabar koji je svog duhovnog oca izdao ovaj vam je Vladika svakom postenome Crnogorcu Boris je bruka i sramota !!!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Svako mišljenje je uvaženo. Budimo dostojni predstavnici svoga naroda, kulturni i umjereni. Dobrodošli na VOICE OF MONTENEGRO

Popularni postovi s ovog bloga

Uzbuna!!! Direktorica vrtića, pod sumnjom da je uzela mito, obezbijedila srpski jogurt našoj đeci, pored izobilja crnogorskih proizvoda!

Fašizacija, politizacija i “nepotizacija” Univerziteta Crne Gore u par slika