Crna Gora: Izbijanje iz Evropske porodice

Za VOMINFO piše Milan Brdar 



Jučerašnje glasanje predstavnika Crne Gore na pitanje članstva Kosova u Savjetu Evrope nije samo politički potez; to je simbolički gest koji označava preokret u dosadašnjoj politici Crne Gore. Svojim izborom da se pridruže suprotnom taboru od većine evropskih država, Crna Gora je ne samo formalno, već i simbolički, proglasila svoju antievropsku orijentaciju.

Maja Vukićević, kao predstavnica Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini na Komitetu za politička pitanja i demokratiju, glasala je prema instrukcijama Milana Kneževića, ne mareći za strateške ciljeve svoje Crne Gore. Ovo ne samo što pokazuje političku nezrelost već i duboki rascjep unutar same države. Državno rukovodstvo, pod vođstvom Milojka Spajića, izgleda da je potčinjeno ucjenama podrške Mandića i Kneževića, koji očito žele da Crna Gora ostane na periferiji evropskih integracija.

Ono što daje nadu jeste suptotavlajnje političkih subjekata koji su u koaliciji sa Demokratskom Partijom Socijalista . Ova aktivnostot samo dodatno potvrđuje da parlamentarna većina u Crnoj Gori još uvijek ima tvrdog suparnika, koji se protivi postavljanju Crne Gore u zapećak Evrope.

Svaki politički potez nosi sa sobom niz posljedica. 

Svrstavanje Crne Gore na suprotnu stranu od većine evropskih država neće proći bez reakcije. To ne samo da stavlja u pitanje budućnost Crne Gore unutar Evrope, već i potencijalno narušava odnose s drugim evropskim državama. Štaviše, izaziva sumnju u stabilnost regiona, budući da se politička orijentacija Crne Gore sve više približava onim snagama koje gaje antagonizam prema evropskim vrijednostima.

Ovo nije samo pitanje politike; to je pitanje identiteta i budućnosti same Crne Gore. Da li će ova zemlja ostati vjerna svojim evropskim ambicijama ili će se okrenuti ka političkoj struji koja nudi kratkoročne dobitke, ali dugoročno može izolovati Crnu Goru i ugroziti njen prosperitet? To je pitanje na koje će lideri slobodarske Crne Gore odgovoriti, jer Crna Gora stoji pred sudbinskim izborom: da li će nastaviti putem evropskih integracija ili će se udaljiti od svojih evropskih partnera i potonuti u političku izolaciju? Odluka koju će donijeti nosiće sa sobom dalekosežne posljedice za budućnost ove zemlje i cijelog regiona Zapadnog Balkana.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obnovljen Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve

Uzbuna!!! Direktorica vrtića, pod sumnjom da je uzela mito, obezbijedila srpski jogurt našoj đeci, pored izobilja crnogorskih proizvoda!

Fašizacija, politizacija i “nepotizacija” Univerziteta Crne Gore u par slika