PUKOTINA U IDENTITETU: LJUBAV CRNOGORACA KA SRBIJI I POVRATAK UJEDINJENJU


Autor: Milan Brdar

U dubinama crnogorskih planina, đe se susreću prošlost i sadašnjost, rađa se priča o Crnogorcima koji se odriču svog nacionalnog identiteta, prihvaćajući srpski, i maštajući o ujedinjenju s Srbijom, iako je istorija obilježena stradanjima i terorom koji su nad njima sprovodili srpski osvajači.

Ova  priča ne može se shvatiti bez osvrta na prošlost, na 1918. godinu, kada je Srpska vojska okupirala Crnu Goru, donoseći sa sobom ogroman teror i patnju. Taj mračni period ostavio je trajne ožiljke u dušama Crnogoraca, a sjećanja na taj teror i dalje lebde kao mračni oblaci nad njihovim srcima.Ali uprkos tome, neki Crnogorci sanjaju o ujedinjenju s Srbijom, izražavajući ljubav prema zemlji koja ih je nekada zlostavljala. Kako to mogu učiniti? Kako mogu zaboraviti prošlost i zavoljeti zemlju koja je nanijela toliko bola i patnje njihovom narodu?

U današnjem svijetu đe se granice između nacija, kultura i ideologija često ispreplijeću, priče poput one o Crnogorcima koji se odriču svog nacionalnog identiteta i maštaju o ujedinjenju sa Srbijom nisu samo puki detalji političke istorije, već su refleksija dubljih pitanja o prirodi ljudske psihe i karaktera.

Neki će gledati na ovakvo ponašanje kao znak nemoći ili očaja, kao da se pojedinci okreću ka drugoj naciji tražeći spas od problema i izazova koji ih okružuju. Drugi, međutim, pronaći će u tome iskru nade za bolju budućnost, za pomirenje i zajedništvo koje nadilazi granice nacija i prošlosti. Međutim, postoji i treća dimenzija ovog fenomena, ona koja istražuje manipulaciju i propagandu koja može zamagliti stvarnost i stvoriti iluziju o idiličnoj budućnosti. U tom kontekstu, pojedinci mogu biti vođeni ideologijom ili političkim interesima koji ih udaljavaju od svojih korijena.

Ipak, istina je da ovakve priče izazivaju nelagodu i kontroverze. Kako možemo sanjati o ujedinjenju s onima koji su nas zlostavljali i ponižavali? Kako možemo zaboraviti stradanja našeg naroda i okrenuti se ka onima koji su ga uzrokovali? Ovo su pitanja koja dodiruju srž našeg identiteta, naših moralnih vrijednosti i naše ljudskosti.

Odbacivanje nacionalnog identiteta može biti poput gubitka kompasa koji nas vodi kroz život. Gubeći vezu sa svojim korijenima, gubimo i dio sebe, svoje razumijevanje sebe i svijeta oko nas. Priča o Crnogorcima koji se odriču svog nacionalnog identiteta zapravo je priča o svima nama, o našim borbenim dušama koje pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu.

Stoga, dok razmišljamo o ovim pričama, važno je da se zapitamo šta to znači biti čovjek, biti Crnogorac. Samo kroz razumijevanje svojih korijena i suočavanje sa svojom prošlošću možemo pronaći put ka autentičnoj budućnosti, đe su ljubav, istina i pravda temelji našeg puta.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Obnovljen Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve

Uzbuna!!! Direktorica vrtića, pod sumnjom da je uzela mito, obezbijedila srpski jogurt našoj đeci, pored izobilja crnogorskih proizvoda!

Fašizacija, politizacija i “nepotizacija” Univerziteta Crne Gore u par slika